Waarom delen mensen handige documenten als samenvattingen meestal alleen in hun eigen netwerk? Omdat ze er geen geld mee verdienen, denken de oprichters van Knoowy.com. Deze startup maakt het mogelijk om een zakcentje te verdienen met handige documenten.
Bedrijf: Knoowy.com
Product: Knoowy is een platform waar mensen een zakcentje kunnen verdienen aan handige documenten. Denk hierbij niet alleen niet alleen aan samenvattingen van studieboeken, maar ook aan hobbygerelateerde documenten als recepten en dagprogramma’s voor scoutinggroepen. Auteurs steken 70 procent van de verkoopprijs in hun zak, de rest gaat naar Knoowy. Sinds kort is het voor gebruikers ook mogelijk om te verdienen aan leden die documenten kopen die door hen zijn aanbevolen.
Waar? Maastricht
Wie? Kevin Dizy en Ernst Wemmers
Hoe is het idee tot stand gekomen?
“Mijn vennoot Wemmers en ik hebben twee jaar geleden een minor over ondernemerschap gevolgd aan de Hogeschool Zuyd. Ik maakte destijds regelmatig samenvattingen van studieboeken. Daarbij waren we beiden scoutingbegeleiders en daarvoor maakten we regelmatig dagprogramma’s met activiteiten. We wilden die documenten eigenlijk wel delen met de rest van Nederland. Maar dat doe je niet zomaar, daar wil je ook iets voor terug. Zo zijn we op het idee gekomen om een marktplaats voor documenten te starten.”
Hoe gaat het tot nu toe? Vinden jullie genoeg gebruikers bereid om handige documenten in de verkoop zetten?
“De eerste paar maanden nam het aantal documenten langzaam toe, maar de laatste tijd zien we een exponentiële groei. Onlangs hebben we een update geplaatst met het doel om meer mensen aan te trekken. Wie een vriend doorverwijst naar Knoowy, krijgt een commissie als hierdoor meer documenten worden verkocht. Deze maand heeft de 1000e gebruiker zich geregistreerd en we verwachten dat dit aantal verder zal groeien.”
Wat is de grootste hindernis die jullie hebben overwonnen?
“Dat we steeds weer nieuwe versies van de site online hebben gekregen. We werken voor de ontwikkeling van de site met freelancers op afstand, wat het proces extra moeilijk maakt. Elke lancering van een nieuwe versie voelt hierom als een overwinning.”
Jullie concurrent Stuvia is een partnership met StudentsOnly aangegaan om meer samenvattingen aan te kunnen bieden. Zoeken jullie ook naar dit soort samenwerkingen?
“Wij zijn inderdaad ook op zoek naar partners. Wij denken daarbij vooral aan studie- en studentenverenigingen. Deze komen namelijk makkelijk in contact met studenten. Door studenten naar ons door te verwijzen, kunnen ze een leuke financiële bijdrage voor de vereniging verdienen.”
Hoe zijn jullie gefinancierd?
“Tot nu toe hebben we alles zelf gefinancierd. Daarbij hebben we tijdens Liof Yeah! (een ondernemerswedstrijd die wordt uitgezonden op de Limburgse zender L1 red.) een bedrag van 15.000 euro gewonnen.”
Jullie hebben gekozen om niet - zoals concurrenten doen - alleen studiemateriaal, maar ook ‘hobbydocumenten’ als recepten aan te bieden. Werpt dat zijn vruchten af?
“We merken dat mensen die studiedocumenten uploaden, vaak ook documenten online zetten die niet studiegerelateerd zijn - een piratenquiz voor kinderen bijvoorbeeld. Het leuke is dat juist dit soort documenten veel worden gedownload.”
Maken jullie al winst?
“Tot een recente update keerden we 100 procent van de verkoopprijs uit aan de auteur, met het doel om leden te werven. Sindskort rekenen we een commissie. We hebben dus pas enkele euro’s verdiend, wat natuurlijk niet opweegt tegen de kosten die zijn gemaakt.”
Wat is jullie grootste zorg?
“Het aantal gebruikers en documenten groeit momenteel exponentieel. Toch is mijn zorg dat het te lang duurt voordat we ons doel halen van 10.000 documenten. Als we meer documenten hebben, krijgen we meer gebruikers en meer geld. Om groot te worden, moeten we met andere partijen samenwerken. Daar gaan we ons nu volledig op richten.”
Waar is Knoowy over vijf jaar?
“Ik hoop dat Knoowy uitgroeit tot een volwassen bedrijf en uiteindelijk overgenomen wordt door een grote partij.”
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl